Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na farby na vlasy

Hlavným vinníkom sú alergizujúce diamíny obsiahnuté v chemických farbách, ktoré pri kontakte s pokožku spôsobujú alergickú reakciu. Najčastejšie sú to parafenylendiamín (PPD) a toluén-2,5-diamín sulfát (PTD). Tieto látky sú nebezpečné najmä pri oxidácii, ktorá prebieha po nanesení farby na pokožku. Po ustálení už nespôsobujú problémy.
Niektoré zložky obsiahnuté v chemických farbách na vlasy môžu spôsobovať alergickú reakciu (zdroj: Midjourney)
Niektoré zložky obsiahnuté v chemických farbách na vlasy môžu spôsobovať alergickú reakciu (zdroj: Midjourney)
PPD sa v najväčšej koncentrácii vyskytuje najmä v tmavých farbených odtieňoch a môže sa skrývať aj pod inými názvami – p-phenylenediamine, diaminobenzene, benzenediamine alebo aminoaniline. Okrem farieb na vlasy sa PPD môže vyskytovať napr. aj v potravinárskych farbivách alebo v tetovacích farbách.

Príznaky alergie

Najčastejším prejavom alergickej reakcie je svrbenie alebo pálenie pokožky hlavy, na ktorej sa môže vyskytnú vyrážka alebo mokvajúce pľuzgieriky. Pri silnejšej alergickej reakcii sa môžu objaviť bolesti hlavy, opuchy očí, tváre, ale aj jazyka, čo môže spôsobovať dýchacie ťažkosti. V ojedinelých prípadoch môže nastať anafylaktický šok. Alergická reakcia sa môže u citlivejších jedincov prejaviť ihneď po nanesení farby alebo až po niekoľkých aplikáciách.

Diagnostika

V prípade, že sa po aplikácii farby objavia vyššie uvedené príznaky a nedochádza k ich zmierneniu, zvážime návštevu kožného lekára. Ten najskôr odoberie anamnézu a následne vykoná tzv. epikutánne testy, ktoré spočívajú v aplikácii testovacích náplastí s vybranými alergénmi v nízkej koncentrácii na kožu chrbta. Nemali by sme zabudnúť priniesť so sebou obal podozrivého farbiaceho prípravku, na ktorom je uvedené zloženie, aby mohol lekár ľahšie odhaliť dráždivé alergény.

Liečba alergie na farby na vlasy

Účinná liečba zatiaľ neexistuje. Jediným riešením je úplne sa vyhnúť farbám, ktoré obsahujú naše alergény, a dať prednosť prírodným farbám na vlasy. Vždy pozorne preštudujeme zloženie prípravku, či neobsahuje iné alergény, na ktoré sme precitlivení. Prírodné farby môžu obsahovať zložky, ako sú napr. škorica, bylinky, prírodné aj syntetické indigo alebo esenciálne oleje.

Pred použitím novej farby na vlasy odporúčame vykonať tzv. test znášanlivosti. Malé množstvo prípravku rozotrieme na pokožke, ideálne za uchom alebo na vnútornej strane predlaktia. Necháme zaschnúť a 48 hodín pozorujeme, či sa neobjaví začervenanie, svrbenie alebo iné príznaky alergie.

Už prebiehajúcu alergickú reakciu môžeme zmierniť užitím antihistaminík alebo predpísaných liekov. Farbu treba z vlasov čo najrýchlejšie zmyť a prípravok prestať používať.

Prírodné hypoalergénne farby na vlasy v našom e-shope

Súvisiace články

Alergia na nikel, chróm, kobalt a ďalšie kovy
Alergia na antibiotické masti a ďalšie lieky používané na kožu
Alergia na kozmetiku

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Farby na vlasy Opaľovacie prípravky Parné čističe

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom