Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na kozmetiku

Najmä krémy, opaľovacie prípravky, parfumy, šampóny, sprchové gély alebo dezodoranty môžu obsahovať alergizujúce látky. Najčastejším spúšťačom alergickej reakcie sú obsiahnuté konzervanty, parfumačné zložky, chemické UV faktory (pozri aj Alergia na opaľovacie krémy) alebo formaldehyd, ktorý sa často vyskytuje v lakoch na nechty.
Pred použitím nového kozmetického prípravku odporúčame vykonať test znášanlivosti (obrázek od rawpixel.com z freepik.com)
Pred použitím nového kozmetického prípravku odporúčame vykonať test znášanlivosti (obrázek od rawpixel.com z freepik.com)

Príznaky alergie na kozmetické prípravky

Kontaktná alergia na kozmetiku je pomerne častá u dospelých aj detí. Najčastejšie sa prejavuje začervenaním pokožky, ktoré môže sprevádzať nepríjemné svrbenie alebo pálenie. Častým príznakom je ekzém sprevádzaný červenými pupienkami alebo pľuzgierikmi. Príznaky sa môžu prejaviť ihneď po aplikácii prípravku, ale napríklad aj po rokoch jeho bezproblémového používania.

Vyrážka typicky zasahuje väčšiu plochu kože, než ktorá bola v kontakte s alergizujúcou kozmetikou. Niekedy zmizne do niekoľkých hodín, inokedy môže pretrvávať aj niekoľko dní. 

Diagnostika

V prípade, že sa objavia vyššie uvedené príznaky a ani po vysadení kozmetiky nedôjde k ich zmierneniu, zvážime návštevu kožného lekára. Ten najskôr odoberie anamnézu a následne vykoná tzv. epikutánne testy, ktoré spočívajú v aplikácii testovacích náplastí s vybranými alergénmi v nízkej koncentrácii na kožu chrbta. Nemali by sme zabudnúť priniesť so sebou obal podozrivého kozmetického prípravku, na ktorom je uvedené zloženie, aby mohol lekár ľahšie odhaliť dráždivé alergény.

Liečba alergie na kozmetiku

Jedinou účinnou liečbou je vyhnúť sa zložkám, ktoré spôsobujú alergickú reakciu. Vždy dôkladne študujeme zloženie prípravku. Keďže náš alergén môže byť na etiketách uvádzaný pod rôznymi názvami, treba si zistiť všetky varianty. Na internete sú dostupné databázy chemických prísad, ktoré v získaní prehľadu veľmi pomôžu. 

Všeobecne dávame prednosť kozmetickým prípravkom s minimom pomocných prísad, typicky bez parfumácie a konzervačných látok. Používame len overenú značku kozmetiky, kombinácia rôznych druhov môže spôsobovať ťažkosti. Parfumy aplikujeme na oblečenie a nie na pokožku.

Nie je vždy zárukou, že produkty označené ako hypoalergénne alebo testované dermatológom sú 100 % bezpečné. Pred použitím novej kozmetiky preto najprv nanesieme malé množstvo prípravku na vnútornú stranu predlaktia a sledujeme reakciu pokožky.

V prípade, že sa objaví vyrážka, je možné pokožku liečiť lokálne upokojujúcimi alebo protizápalovými masťami s kortikoidmi. Nepríjemné prejavy alergickej reakcie tlmíme užívaním antihistaminík.

Súvisiace články

Alergia na nikel, chróm, kobalt a ďalšie kovy
Alergia na antibiotické masti a ďalšie lieky používané na kožu
Alergia na opaľovacie krémy

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Farby na vlasy Opaľovacie prípravky Parné čističe

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom