Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na kyselinu acetylsalicylovú alebo aspirín a ďalšie nesteroidné protizápalové lieky

Na lieky proti horúčke, bolesti a zápalu môže vzniknúť prehnaná reakcia imunitného systému (alergia) alebo nealergická intolerancia spôsobená zníženou schopnosťou organizmu odbúravať tieto liečivá. 
(obrázok od yanalya, Freepik)
(obrázok od yanalya, Freepik)
Tieto lieky patria medzi najužívanejšie lieky, ale zároveň sú jednými z najčastejších príčin liekových nežiaducich reakcií. Akonáhle sa táto intolerancia raz vyvinie, zostáva po celý život.

Toto ochorenie postihuje okolo 30% ľudí s chronickou žihľavkou, okolo 10 % ľudí s chronickou astmou a tiež okolo 35% pacientov opakovane trpiacich nosnou polypózou a zápalom prínosových dutín.

Kyselina acetylsalicylová je účinná látka, ktoré sa hojne používa na tlmenie zápalu, teploty a bolesti. Vyskytuje sa v bežne užívaných liekoch, ako sú Aspirín, Acylpyrin, Anopyrin, Duoplavin alebo Godasal. Liečivá sú súhrnne označované ako nesteroidné protizápalové lieky (antiflogistika, antireumatiká, NSA).

Precitlivenosť môže vzniknúť aj na protizápalové lieky s účinnou látkou ibuprofén (Brufen, Nurofen, Ibalgin, Dolgit, Nurofen atď.), ktorá je s kyselinou acetylsalicylovou príbuzná. To isté sa týka liekov s obsahom indometacín.

Príznaky precitlivenosti

Protizápalové lieky sú dostupné nielen v podobe tabliet, ale aj vo forme čapíkov, mastí a gélov na lokálne použitie, preto môžu byť príznaky alergie rôzne. 

Príznaky sa väčšinou objavia do niekoľkých hodín po užití lieku. Alergickú reakciu najčastejšie sprevádzajú dýchacie ťažkosti (opuch nosovej sliznice, upchatý nos, vodnatá nádcha, dýchavičnosť), zápal spojiviek alebo kožné prejavy (žihľavka, svrbenie, začervenanie). Môžu sa objaviť zažívacie ťažkosti, opuchy slizníc a v ojedinelých prípadoch môže nastať anafylaktický šok, pri ktorom dochádza k ohrozeniu života. 

Príznaky alergie nezamieňajme s vedľajšími účinkami liečiva, ktoré sú uvedené v príbalovom letáku.

Diagnóza

V prípade, že sa pri užívaní aspirínu alebo iných nesteroidných protizápalových liečiv objavia vyššie uvedené príznaky, konzultujeme vysadenie či zmenu lieku s ošetrujúcim lekárom. Ten nás v prípade podozrenia na alergiu odošle na vyšetrenie k špecialistovi. Alergiu diagnostikuje alergológ prevedením tzv. provokačného testu, ktorý spočíva v podaní podozrivého lieku v malom množstve pacientovi a sledovaní jeho reakcie.

Liečba alergie na aspirín a ibuprofén

Jedinou účinnou liečbou je úplne sa vyhnúť liekom obsahujúcich kyselinu acetylsalicylovú alebo príbuzné zlúčeniny a nahradiť ich vhodnými alternatívami. Na zníženie teploty môžeme užívať voľnopredajná liečivá s účinnou látkou paracetamol, ako silný liek proti bolesti potom tramadol, z liekov protizápalových napríklad nimesulid. Vhodnú náhradu za protizápalové lieky na dlhodobé užívanie by sme mali vždy konzultovať s ošetrujúcim lekárom. 

Pred každým ošetrením lekára upozorníme na diagnostikovanú alergiu na aspirín a ďalšie liečivá zo skupiny NSA, aby prípadne bol zvolený alternatívny postup liečby. On si túto informáciu uloží do zdravotnej dokumentácie. Alergiu na lieky si tiež môžete poznačiť do svojho účtu poistenca na stránkach svojej zdravotnej poisťovne alebo pri sebe nosiť preukaz alergika.

Prebiehajúcu alergickú reakciu tlmíme užívanie antihistaminík alebo iných predpísaných liekov. Zároveň je potrebné liečiť prípadný chronický zápal nosových dutín alebo priedušiek.

Skrížené alergie na kyselinu salicylovú

Niektoré kozmetické prípravky, zubné pasty, repelenty, ale aj potraviny môžu obsahovať salicyláty (najmä kyselinu salicylovú), na ktoré bola potvrdená skrížená reakcia s aspirínom z dôvodu chemickej príbuznosti. 

Malá časť ľudí s týmto ochorením zároveň netoleruje niektoré konzervanty (benzoáty, parabény a i.), azofarbivá (tartrazín E102, amaranth E123 a i.) alebo napríklad mentol (methylsalicylát). V prípade potvrdenej alergie by sme teda mali byť obozretní a dôkladne čítať zloženie produktov.

Súvisiace články

Alergia na penicilín a ďalšie antibiotiká
Fotoalergická a fototoxická dermatitída

Overené našimi zákazníkmi

Heureka recenze
„Rýchle vybavenie objednávky.“
Overený zákazník pred 21 hodinami
„nič“
  • Rýchlosť, spoľahlivosť
Overený zákazník pred 5 dňami
„Rychle dodanie, slabšia komunikácia. Vcelku v pohode“
Overený zákazník pred 10 dňami