Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Fotoalergická a fototoxická dermatitída

Fotosenzibilizujúce látky obsiahnuté v liekoch alebo v niektorých kozmetických prípravkoch môžu zvyšovať citlivosť pokožky na UV svetlo. Keď sa tieto látky dostanú do kontaktu s pokožkou a následne sú vystavené slnečnému žiareniu, môže vzniknúť zápalová reakcia. 
(foto: Freepik)
(foto: Freepik)
Medzi fototoxické lieky radíme antibiotiká, tricyklické antidepresíva, antidiabetiká a diuretiká. Z kožných liečiv problém najčastejšie vyvolávajú tie protizápalové (piroxikam, diklofenac, ketoprofén, hydrokortizón a i.) alebo s obsahom dechtu. Reakciu môžu vyvolávať aj potraviny, najmä bylina ľubovník, citrusové plody, zeler alebo figy. A tiež niektoré vonné oleje.

Na rozdiel od slnečnej alergie hrá pri fototoxickej reakcii veľkú úlohu intenzita UV žiarenia a celkové množstvo fototoxickej látky.

Príznaky alergie

Prejavy sa dajú zjednodušene popísať ako ľahké spálenie od slniečka. V mieste postihnutia sa objavuje začervenanie pokožky, ktoré môžu sprevádzať pľuzgieriky, opuchy, pálenie alebo popraskanie kože. Po pominutí akútnej fázy sa začne koža lúpať a môže pretrvávať výskyt tmavších skvrn na pokožke.

Diagnostika

V prípade, že sa počas užívania lieku objaví na pokožke alergická vyrážka, konzultujeme ďalšie kroky s ošetrujúcim lekárom. Diagnostiku fotoalergickej a fototoxickej dermatitídy vykonáva kožný lekár s využitím špeciálnych testov. Nezabudnite so sebou priniesť všetky užívané lieky, aby lekár mohol ľahšie určiť potenciálne spúšťače alergie.

V prípade, že sa reakcia objavuje po aplikácii kozmetických alebo liečivých krémov alebo mastí, môže dermatológ aplikovať na pokožku náplasť so vzorkou potenciálnych fotosenzibilizátorov. Náplasť je následne vystavená kontrolovanému množstvu UV žiarenia a sleduje sa reakcia pokožky. V prípade, že dráždivú látku nemožno presne určiť, je možné fotosenzitivitu overiť tzv. fototestovaním, kedy je malá oblasť pokožky vystavená kontrolovanému množstvu UV žiarenia. 

Liečba fotoalergickej a fototoxickej dermatitídy

Najlepšou prevenciou je v prípade užívania niektorej z vyššie uvedených fototoxických zlúčenín  obmedziť vystavovanie kože UV žiareniu. Chránime pokožku pred slnečným žiarením častejším nanášaním opaľovacích krémov s vysokým ochranným faktorom či nosením slnečných okuliarov a odevov, ktoré pokožku lepšie ochránia pred slnečnými lúčmi. 

Pri ľahších prejavoch alergie môžeme pokožku upokojiť prikladaním chladivých obkladov na postihnuté miesta. Prebiehajúcu alergickú reakciu tlmíme užívanie antihistaminík alebo predpísaných liekov s nízkym obsahom kortikosteroidov.
 

Súvisiace články

Alergia na penicilín a ďalšie antibiotiká
Alergia na kyselinu acetylsalicylovú alebo aspirín a ďalšie nesteroidné protizápalové lieky

Overené našimi zákazníkmi

Heureka recenze
„Rýchle vybavenie objednávky.“
Overený zákazník pred 21 hodinami
„nič“
  • Rýchlosť, spoľahlivosť
Overený zákazník pred 5 dňami
„Rychle dodanie, slabšia komunikácia. Vcelku v pohode“
Overený zákazník pred 10 dňami