Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na penicilín a ďalšie antibiotiká

Pri užívaní niektorých druhov antibiotík sa môže objaviť prehnaná reakcia imunitného systému na konkrétnu účinnú látku. Najrozšírenejšia je alergia na penicilín a iné beta-laktámové antibiotiká (ampicilínnafcilín, dikloxacilín, cefadroxil, cefazolín a ďalšie), ktoré sa štruktúrou podobajú penicilínu.
(obrázok od jcomp, Freepik)
(obrázok od jcomp, Freepik)

Príznaky alergie

Alergické príznaky sa najčastejšie objavujú na pokožke v podobe svrbivých vyrážok. Pri závažnejšej reakcii môžu vznikať opuchy pokožky alebo sliznice a pridať sa môžu aj dýchacie ťažkosti. V krajnom prípade môžu antibiotiká vyvolať aj životu nebezpečnú anafylaxiu. 

Príznaky alergie sa môžu dostaviť okamžite po požití lieku alebo s odstupom niekoľkých hodín až dní. Príznaky alergie si nezamieňajme s vedľajšími účinkami liečiva, ktoré sú uvedené v príbalovom letáku.

Diagnostika

Ak sa počas užívania antibiotík objavia vyššie uvedené príznaky, liečivo vysadíme a poradíme sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý predpíše iné antibiotiká. V prípade závažnejšej reakcie nás odošle na vyšetrenie k špecialistovi. 

Alergológ najskôr odoberie podrobnú anamnézu (pohovor) a následne vykoná kožné testy (k dispozícii sú zvyčajne testy iba pre bežne rozšírené antibiotiká, ako je penicilín). Na presnejšiu diagnostiku je často nutné použiť tzv. provokačný test, kedy je pacientovi podávaný vyšetrovaný liek v postupne sa zvyšujúcich dávkach a sledujú sa nežiaduce reakcie.

Liečba alergie na antibiotiká

Jediným správnym postupom, ako predchádzať alergickej reakcii, je vyhýbať sa konkrétnemu antibiotiku, ale aj ďalším liekom z rovnakej skupiny. Pred každým ošetrením informujeme lekára o diagnostikovanej alergii na konkrétne liečivá. On si túto informáciu uloží do zdravotnej dokumentácie. Alergiu na lieky si tiež môžete poznačiť do svojho účtu poistenca na stránkach svojej zdravotnej poisťovne alebo pri sebe nosiť preukaz alergika. Už prebiehajúcu alergickú reakciu tlmíme užívaním antihistaminík alebo iných predpísaných liekov.
 

Súvisiace články

Alergia na kyselinu acetylsalicylovú alebo aspirín a ďalšie nesteroidné protizápalové lieky
Fotoalergická a fototoxická dermatitída

Overené našimi zákazníkmi

Heureka recenze
„Rýchle vybavenie objednávky.“
Overený zákazník pred 22 hodinami
„nič“
  • Rýchlosť, spoľahlivosť
Overený zákazník pred 5 dňami
„Rychle dodanie, slabšia komunikácia. Vcelku v pohode“
Overený zákazník pred 10 dňami