Infolinka
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka
0233 41 88 38

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyradiť všetky mliečne produkty

Zrelé tvrdé syry neobsahujú takmer žiadnu laktózu, aj keď sa vyrábajú z mlieka (foto: SXC)
Zrelé tvrdé syry neobsahujú takmer žiadnu laktózu, aj keď sa vyrábajú z mlieka (foto: SXC)

Aj keď následky konzumácie mlieka nie sú pri intolerancii laktózy také vážne ako pri alergii na mliečne bielkoviny, aj v tomto prípade je jedinou možnosťou strážiť si zloženie potravín. To znamená poctivo čítať obaly potravín, a keď balené nie sú, pýtať sa predajcov.

Ktoré potraviny sú z hľadiska laktózy najrizikovejšie

Hlavným zdrojom laktózy sú samozrejme mliečne produkty:

  • mlieko (plnotučné, polotučné, odstredené, kyslé, acidofilné, sušené)
  • jogurt
  • tvaroh
  • smotana
  • syr
  • maslo
  • kefír
  • srvátka
  • mliečny zákys
  • podmaslie
  • puding
  • nátierkové „maslo“
  • žinčica

Je pritom jedno, či sú mliečne výrobky vyrobené z kravského mlieka, alebo z mlieka iných zvierat. Laktóza je prirodzenou súčasťou všetkých mliek vrátane ľudského. Konkrétne množstvo laktózy v rôznych produktoch nájdete v tabuľke nižšie.

Sledovať si skryté mlieko

O zložení sa musíme zaujímať aj u notoricky známych potravín. Rôzne mliečne zložky a mliečne výrobky spomínané vyššie sa môžu objaviť aj v potravinách, v ktorých by sme ich nehľadali. Ide najčastejšie o tieto: 

  • pečivo sladké aj slané
  • plnené oblátky
  • čokoláda (niekedy aj horká)
  • čokoládové a tukové polevy
  • energetické tyčinky pre športovcov
  • instantné pokrmy
  • údeniny
  • margaríny
  • koktaily na chudnutie

Samotná laktóza sa pridáva napríklad do niektorých mliečnych čokolád, zmrzlín, ochutených zemiakových lupienkov alebo sladkého pečiva. Prítomnosť laktózy môže prekvapiť aj v šunke alebo iných údeninách.

Laktóza v liekoch

Laktóza (prípadne jej monohydrát alebo anhydrid) sa s obľubou používa ako tzv. plnidlo v množstve rôznych tabliet – liekov, potravinových doplnkov alebo náhradných sladidiel – často spoznáme podľa bielej farby. Našťastie je oboje možné zohnať aj bez laktózy, napríklad v tekutej forme.

Mliečne výrobky bez laktózy

V niektorých supermarketoch je už možné zakúpiť mliečne výrobky s výrazne zníženým obsahom laktózy – mlieko, maslo, syry, jogurty a pod. Laktóza je v nich vďaka pridanému enzýmu rozštiepená na jednoduchšie cukry, takže môžu mať sladšiu chuť ako ich bežné verzie. Na Slovensku sú najrozšírenejšie tieto:

  • Minus L 
  • Free From
  • Ehrmann Lacto Zero
  • Rajo Lakto Free
  • Meggle Lactose Free
  • Free (Billa)
  • Nature's Promise Free From (Albert)

Stojí zhruba o tretinu viac ako tradičné druhy.

Niektoré mliečne výrobky nemusia vadiť

Laktóza je rozpustná vo vode, preto všeobecne platí, že z mliečnych výrobkov obsahujú najviac laktózy výrobky z odtučneného (odstredeného) mlieka a najmenej tie tučné.

Popri obsahu tuku je určitým vodítkom aj to, či mliečny výrobok prešiel kvasením. Baktérie mliečneho kvasenia (laktobacily, bifidobaktérie a iné kultúry) totiž premieňajú laktózu na neškodnú kyselinu mliečnu – vo výrobku samotnom aj v črevách človeka.

Niektoré mliečne produkty tak môžu bez problémov konzumovať aj niektoré osoby s neznášanlivosťou laktózy:

  • šľahačka
  • maslo
  • „prírodné“ jogurty (bez pridaného sušeného mlieka)
  • polotvrdé a tvrdé syry s dlhšou dobou zrenia (ementál, parmezán, cheddar ai)
  • kyslá smotana
  • kefír

Veľa záleží na výrobcovi alebo značke produktu a samozrejme tiež na skonzumovanom množstve. Je potrebné si nájsť „svoje“ výrobky a tie kupovať.

Klasické maslo obsahuje malé množstvo laktózy, ktoré ľuďom s miernejšou formou intolerancie nemusí vadiť. V špecializovaných predajniach potravín je možné zakúpiť aj prepustené maslo (ghee), v ktorom je obsah laktózy prakticky nulový. Je však výrazne drahšia ako obyčajné maslo.

Niektorí „bezlaktózaci“ znášajú syry – tvrdé aj tavené. Zatiaľ čo lacný 30-percentný eidam môže robiť problémy, aj keď je ho len pár deka, kvalitný odležaný cheddar alebo gouda nie.

Rastlinná „masla“ alebo margaríny môžu obsahovať mliečne zložky, ako sú maslo, cmar alebo jogurt. S rastúcou popularitou rastlinnej stravy ich ale ubúda. Dokonca aj varianty s maslovou príchuťou sú dnes obvykle bezpečné. Úplne bez mlieka by mali byť napríklad tieto druhy:

  • Rama
  • Perla plus vitamíny
  • Alfa vital
  • Flora
Čomu sa naopak nekompromisne vyhýbame, sú všetky produkty s obsahom srvátky, s prídavkom sušeného mlieka a tiež všetkým &light“ verziám mliečnych pochúťok.

Obsah laktózy v mliečnych produktoch

Potravina (radené abecedne)

Obsah laktózy (g / 100 g)

čokoláda mliečna

9,5

jogurt biely 3 % tuku

3,2–4,5

jogurt biely nízkotučný

6

jogurt ovocný 3 % tuku

3

jogurt ovocný nízkotučný

4,7

kefír neochutený

3,9

maslo

0,1–1

maslo prepustené (ghee)

0–0,05

mlieko kozie

4,4

mlieko kravské odtučnené

4,9

mlieko kravské odtučnené sušené

52

mlieko kravské plnotučné

4,7

mlieko kravské plnotučné sušené

38

mlieko kravské polotučné

4,8

mlieko ľudské (materské)

7,2

mlieko ovčie

5,1

mlieko zahustené (kondenzované)

9–13

mlieko zahustené sladené

11

podmaslie

4–5

smotana

3,8

smotana kyslá

3,2

syr camembert

0–1

syr cottage

0,35–4

syr eidam 30 % tuku

0–2,5

syr ementál

0–0,1

syr feta 45 % tuku

0,5

syr gouda

0–0,1

syr cheddar

0,07

syr mozarella

0,1–1,1

syr niva/rokfor

2

syr ovčí

0,1

syr parmezán

0,06

syr ricotta

0,3

srvátka sušená

74

šľahačka

3,1–3,3

tvaroh mäkký

2,6–4

zmrzlina mliečna

3–7

Údaje v tabuľke sú iba približné, pretože podiel laktózy sa môže meniť v závislosti od výrobného postupu výrobcu aj použitého spôsobu merania.

Ak netrpíme absolútnou intoleranciou laktózy, môžeme si občas dovoliť zjesť malé množstvo laktózy, najlepšie spoločne s ďalším jedlom, vďaka čomu sa laktóza pomalšie dostane zo žalúdka do tenkého čreva. Medzi odborníkmi existuje aj názor, že v takom prípade sa môže tvorba laktázy v tenkom čreve opäť čiastočne obnoviť.

Znížená znášanlivosť laktózy sa až na výnimky objavuje v dospelosti. Je dobré myslieť na to, že dospievajúci alebo už dospelí ľudia, ktorí jedia pestrú stravu, nie sú na mlieku z výživového hľadiska závislí. Konzumácia mlieka v dospelosti je v našich končinách skôr otázkou neopodstatneného zvyku.

Rastlinné mlieka chutia dobre a ľahko sa zháňajú

Môže sa stať, že sa nám bude po mlieku cneť alebo že ho budeme potrebovať v nejakom recepte nahradiť. Pre tieto prípady určite stojí za vyskúšanie mlieka rastlinná:   

  • sójové
  • ryžové
  • ovsené
  • špaldové
  • mandľové a ďalšie

Rastlinné mlieka sa predávajú v obchodoch so zdravou výživou aj niektorých hypermarketoch, drogériách a lekárňach. Niektoré druhy chutia veľmi podobne ako mlieko z kravy, iné sú vodovejšie. Každému môže vyhovovať iný typ a iná značka.

Ako prísne musíme diétu dodržiavať? Je to individuálne

Neznášanlivosť laktózy väčšinou nie je absolútna, u väčšiny ľudí sa zažívacie ťažkosti objavia až po skonzumovaní niekoľkých miligramov alebo dokonca gramov tohto sacharidu. Naša aktuálna miera tolerancie laktózy závisí od mnohých faktorov:

  • ak mliečny výrobok niečím zaujímame
  • v akom zdravotnom stave sú naše črevá – stres, kvalita mikroflóry, iná prebiehajúca potravinová alergia alebo intolerancia

Potraviny s označením „môže obsahovať stopové množstvo mlieka“ by ľuďom s laktózovou intoleranciou nemali spôsobovať žiadne problémy. Nevadí ani zložky ako „mliečna bielkovina“ alebo „kazeín“ – hoci pochádzajú z mlieka, nemajú s laktózou nič spoločné.

Ako riešiť laktózovú intoleranciu u najmenších detí

K dostania sú u nás už dlhšiu dobu sušené dojčenské mlieka so znížením množstva laktózy (napr. AL 110, Nutrilon Low Lactose). Vyššie spomínané rastlinné mlieka sú vhodné aj pre najmenšie deti, preto nie je problém ich pre spestrenie jedálnička tiež využívať – na pitie aj na varenie. 

Súvisiace články

7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Ako sa vyhnúť bodavému hmyzu

Súvisiace články

7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Pripravili sme pre vás 7 dôležitých argumentov, prečo by mohla byť čistička vzduchu prospešná práve pre vás.
Astma
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Dá sa s astmou športovať? Ako si upraviť domácnosť, aby sa astma neprovokovala? Ako sa postarať o svoje priedušky?
Astma
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Ako sa vyhnúť bodavému hmyzu
Kde najčastejšie narazíme na včely, osy, sršne alebo čmeliaky? Ako predchádzať bodnutiu?
Alergia na včely, osy a iný hmyz
Ako sa vyhnúť bodavému hmyzu
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku
Informácie, bez ktorých sa nezaobíde žiadny peľový alergik. Produkty, ktoré preukázateľne odstraňujú peľ. Tipy pre...
Alergia na peľ, senná nádcha
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku
Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom
Ako sa zbaviť alergénov, keď sa nemôžeme zbaviť zvieraťa? Rady na efektívne upratovanie a čistenie vzduchu.
Alergia na psy, mačky a iné zvieratá
Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom
Ako si poradiť pri dlhých čakacích lehotách u alergológov
Pacienti s ťažkosťami pripomínajúcimi alergiu zisťujú, že čakacie doby na alergológiách sú dlhé aj niekoľko mesiacov alebo...
Ako si poradiť pri dlhých čakacích lehotách u alergológov
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Inhalácia pomocou inhalátora patrí medzi stále obľúbenejšie možnosti prevencie rôznych ochorení dýchacích ciest. Zvyšuje...
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Ako účinne a efektívne odstrániť roztoče v domácnosti
Prečo sa vyhýbať roztočom? Aké výrobky skutočne pomáhajú a prečo? Ako sa nenechať napáliť reklamou a zbytočne neutrácať?
Alergia na roztoče
Ako účinne a efektívne odstrániť roztoče v domácnosti

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečať zobrazíte všetky recenzie nášho e-shopu priamo na Heureke

Heureka recenze
  • Cena
  • Komunikácia
  • rýchlosť dodania tovaru
Overený zákazník pred 23 dňami
  • rýchle a bezproblémové vybavenie objednávky
  • cena
Overený zákazník pred 29 dňami
  • Oceňujem,že takýto obchod existuje.
  • Oceňujem dostupnosť náhradných dielcov.
Overený zákazník pred mesiacom