Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Čo ponúkajú zdravotné poisťovne alergikom a astmatikom

Zdravotné poisťovne v SR pacientom s astmou, alergiami a atopickým ekzémom hradia všetky náklady na vyšetrenie a liečbu. Priemerné náklady zdravotných poisťovní na alergiu a astmu na Slovensku prevyšujú čiastku 70 miliónov eur ročne. Okrem nákladov na liečbu poisťovne hradí kúpeľnú starostlivosť a tiež prispievajú na inhalačné pomôcky a dietetické potraviny.
Kúpeľná liečba je pri astme používaná s úspechom už desiatky rokov (foto: Freepik)
Kúpeľná liečba je pri astme používaná s úspechom už desiatky rokov (foto: Freepik)

Príspevok na inhalačné pomôcky nielen pre astmatikov

Na obstaranie elektrického kompresorového inhalátora pacient môže raz za desať rokov využiť príspevok zdravotnej poisťovne. V prípade ultrazvukového inhalátora je príspevok poskytovaný jednorazovo. Inhalátor môže dostať nielen astmatík, ale aj pacient s chronickou alergickou nádchou. Na inhalačný komorový nadstavec hradený zo zdravotného poistenia máte nárok raz za rok. Výdychomer poisťovne hradí jednorazovo.

Inhalačnú pomôcku predpisuje ošetrujúci lekár (alergológ, pneumológ, ororinolaryngológ alebo pediater) formou poukazu na konkrétny vybraný model. Pacient následne poukaz odovzdá zdravotnej poisťovni na schválenie a preplatenie.

Príspevok na alergénovú imunoterapiu

Špecifická alergénová imunoterapia spočíva v opakovanom podávaní alergénov v nízkej koncentrácii za účelom zníženia alergickej reakcie. Imunoterapiu je možné podstúpiť pri závažnejšom priebehu alergie na peľ, roztoče domáceho prachu, vzdušné plesne, zvieraciu srsť alebo na bodnutie hmyzu. Ide o finančne nákladnú a dlhodobú liečbu, ktorú z veľkej časti hradí zdravotná poisťovňa (aktuálne ponúka iba poisťovňa Dôvera). Doplatky na ročnú liečbu pre pacienta sa potom pohybujú rádovo v desiatkach až stovkách eur.

Príspevok na nákup bezlepkových a bezmliečnych potravín

Pri diagnostikovanej celiakii alebo inom metabolickom ochorení je nutné dodržiavať špeciálnu diétu, ktorá môže značne zaťažiť rodinný rozpočet. Všeobecná zdravotná poisťovňa poskytuje príspevok až 200 € na nákup dietetických potravín u detských pacientov. Ostatné poisťovne v rámci svojich benefitných programov prispievajú rôznymi čiastkami. Príspevok sa nevzťahuje na nákup voľnopredajných potravín, ale iba na lekárom predpísané výrobky uvedené v zozname kategorizovaných dietetických potravín, ktoré kúpite v lekárňach.

Zdravotné poisťovne ročne prispievajú celiakom na bezlepkové potraviny (foto: Freepik)

Na plnú úhradu u všetkých poisťovní majú nárok dojčatá s alergiou na bielkoviny kravského mlieka, ktorým pediater, gastroenterológ alebo alergológ predpíšu špeciálnu bezmliečnu detskú výživu ako náhradu bežných dojčenských mliek.

Kúpeľné a liečebné pobyty hradené poisťovňou

Pri ťažšej forme astmy a alergickej nádchy alebo po hospitalizácii odporúčajú lekári pacientom ozdravný pobyt v kúpeľoch. Počas pobytu pacienti absolvujú liečebné procedúry, zároveň sa naučia správnej inhalačnej technike a dychovej rehabilitácii. Kúpele sú k dispozícii aj pre pacientov s ťažko zvládnuteľným atopickým ekzémom, ktorí postupujú špeciálne liečebné kúry, kúpele a svetelné terapie. Pobyt v čistom prostredí, zbavení sa denných stereotypov a stresu má pozitívny vplyv na psychickú pohodu pacienta a významne posilňuje liečebný efekt.

Kúpeľné pobyty sú plne alebo čiastočne hradené poisťovňami po splnení podmienok, ktoré uvádzame ďalej v článku. Sú určené deťom aj všetkým dospelým pacientom. Dĺžka pobytu sa najčastejšie pohybuje od 3 do 4 týždňov.

Aké sú podmienky žiadosti o kúpeľný pobyt

Aby bola kúpeľná liečba schválená poisťovňou, musí pacient spĺňať indikačné kritériá stanovené zákonom o verejnom zdravotnom poistení a vyhláškou MZ SR. Medzi základné indikácie patria rôzne typy alergií, astma, chronické zápaly dýchacích ciest, atopický ekzém alebo znížená imunita spôsobujúca opakujúce sa choroby.

Návrh na kúpeľnú starostlivosť podáva zdravotnej poisťovni ošetrujúci pediater, alergológ, dermatológ alebo pľúcny lekár na základe diagnózy a výsledkov vyšetrenia. Ak pacient spĺňa indikačné kritériá a neobjavujú sa žiadne kontraindikácie, ako sú napr. tehotenstvo, infekčné ochorenie alebo závislosť na omamných látkach, lekár vystaví žiadosť. V tej zdôrazní nutnosť kúpeľnej starostlivosti a v spolupráci s pacientom navrhne vhodné kúpeľné zariadenie a predbežný termín pobytu. Poisťovňa následne návrh lekára posúdi a na základe uvedených informácií buď žiadosť schváli, alebo zamietne.

Podľa zdravotného stavu pacienta lekár odporučí vhodnú kategóriu kúpeľnej starostlivosti. Od nej sa odvíja výška príspevku poisťovne:
  • Pacienti s chronickým ochorením, ktoré si vyžaduje dlhodobú liečbu, sú zaradení do kategórie A. Poisťovňa v tomto prípade hradí všetky náklady spojené s pobytom vrátane liečby, ubytovania a stravovania.
  • V prípade menej závažnej diagnózy je pacient zaradený do kategória B, kedy poisťovňa hradí iba procedúry, zatiaľ čo ubytovanie a stravovanie si hradí pacient sám.

V ktorých kúpeľoch sa o astmatikov a atopikov postarajú

dospelí astmatici detskí astmatici atopici
  • Bardejov
  • Brusno
  • Červený Kláštor
  • Liptovský Ján
  • Lučivná
  • Lúčky
  • Nimnica
  • Nová Polianka
  • Nový Smokovec
  • Štós
  • Tatranská Polianka
  • Tatranská Kotlina
  • Tatranské Zruby
  • Vyšné Ružbachy
  • Bardejov
  • Červený Klášter
  • Horný Smokovec
  • Lučivná
  • Nimnica
  • Štós
  • Červený Kláštor
  • Smrdáky
  • Trenčianské Teplice

Súvisiace články

Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Príčiny atopického ekzému
Ako vyzerá atopický ekzém

Produkty, ktoré pomáhajú

99,00 € pred zľavou
94,00 €
Na sklade Porovnať
Kompletná ponúka:
Antibakteriálne obliečky Čističky vzduchu Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Doplnky stravy Filtračné masky, rúška Inhalačné nadstavce Inhalátory Liečebná kozmetika Oblečenie pre atopikov Opaľovacie prípravky Práčky vzduchu Protiroztočové poťahy Sprchové filtre Vankúše a prikrývky pre atopikov Výdychomery Vysávače Zvlhčovače vzduchu

Súvisiace články

Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Dá sa s astmou športovať? Ako si upraviť domácnosť, aby sa astma neprovokovala? Ako sa postarať o svoje priedušky?
Astma
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Príčiny atopického ekzému
Čo vlastne ekzémy vyvoláva? Prečo sa objavujú?
Atopický ekzém
Príčiny atopického ekzému
Ako vyzerá atopický ekzém
Atopický ekzém nevypadá u všech pacientů stejně. Jak se pozná? Jaké může mít formy v závislosti na věku? Co způsobuje...
Atopický ekzém
Ako vyzerá atopický ekzém
Neškrab sa! Ako to pri ekzéme zariadiť?
Atopický ekzém svrbí. Niekedy neznesiteľne. Vysvetliť najmä malým deťom, že by sa nemali škrabať, je nadľudská úloha...
Atopický ekzém
Neškrab sa! Ako to pri ekzéme zariadiť?
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu
V prvom rade si zopakujeme základné fakty, aby sme zvlhčovaniu vzduchu lepšie porozumeli. Vlhkosť vzduchu udáva, koľko...
Atopický ekzém Astma
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Pripravili sme pre vás 7 dôležitých argumentov, prečo by mohla byť čistička vzduchu prospešná práve pre vás.
Astma
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Čistička vzduchu so zvlhčovačom, alebo každý prístroj zvlášť?
Ak sa rozhodnete investovať do svojho zdravia a upraviť si vzduch v miestnosti pomocou čističky a zvlhčovača vzduchu, máme...
Alergia na roztoče Alergia na peľ, senná nádcha Atopický ekzém Alergia na plesne Astma
Čistička vzduchu so zvlhčovačom, alebo každý prístroj zvlášť?
Astmatici často užívajú inhalačné lieky nesprávne. Ako zvýšiť účinok liečby astmy
Správny postup pri podávaní protiastmatických inhalačných liekov je veľmi dôležitý pre úspešnosť liečby astmy. Pozrieme sa...
Astma
Astmatici často užívajú inhalačné lieky nesprávne. Ako zvýšiť účinok liečby astmy

Overené našimi zákazníkmi

Heureka recenze
  • rýchly a spoľahlivý
Overený zákazník pred 24 dňami
  • Spoľahlivosť, ochota
  • Milé dámy na zakznickom centre
  • Tovar ktorý nebol skladom, dodali neskôr (bez nutnosti platiť 2x poštovné)
Overený zákazník pred mesiacom
  • Skvela kvalita vyrobkov, rychlost dodania
Overený zákazník pred mesiacom